Penne della cambusa

Penne della cambusa

Vivian van Brussel Penne della cambusa

Penne van de buis.

Afgelopen jaar hadden we weer het plan om met de motor naar Sud Tirol af te reizen, want, iedere motorrijder weet, dat de Dolomieten hét paradijs zijn voor de fanaten op motoren. In 2 dagen reden we over de autobahn door Oostenrijk naar Fie’ Allo Sciliar waar onze caravan stond waar we 2 weken zouden bivakkeren. De uitzichten zijn adembenemend, de natuur is schoon en het weer is prachtig. Al 44 jaar ben ik jarig in juni, en de traditie is dat we op mijn verjaring uit eten gaan bij een goed restaurant, zo ook dit jaar. We deden dit in Bolzano, een regio-stadje in Sud Tirol.

Nu weet ik dat ik niet een echte kok ben, maar een hobbyist, een amateur of iemand die maar iets doet in de keuken, maar wel degelijk gek is van eten bereiden, voor mensen zorgen en genieten van het Bourgondische leven uit de Franse keuken. Italië heeft ook zo’n keuken, een keuken die op zichzelf staat, herkenbaar is en de gerechten bijzonder mooi maar simpel zijn. Dus wanneer je op de motor in Italië bent, dan moet je als recht geaarde Bourgondiër natuurlijk lekker eten en dat deden we bij een klein restaurantje in het oude centrum van Bolzano. Ik bestelde daar Penne della cambusa en vrij vertaald is dat Penne van de kombuis of buis.

Kleptomanie

Bij het woord kleptomanie moet ik altijd terugdenken aan mijn vroege jeugd waar mijn moeder me leerde dat stelen niet goed was en, wanneer je dat toch deed, die aardige politie-meneer, die je beste vriend moest zijn, opeens je beste vriend niet meer was. Dit soort pedagogische opvoedtechnieken hebben in ieder geval bij mij het gewenste effect gehad, stelen is een no go! Maar ja, daar zit je dan op je 44e verjaring, zoals ze dat in België noemen, en je krijgt een perfect gerecht voorgeschoteld. waar je overigens wél voor hebt betaald. Mag je dit dan gewoon, het recept bedoel ik dan, gewoon kopiëren (lees: stelen)? Tsja, je hebt er wel voor betaald, dus ik vermoed dat het dan kan, toch? Mijn Penne della cambusa is opgediend in het pannetje waarin het is bereid. Heerlijke zachte penne, veel gorgonzola, wat olijfolie of boter maar niet te veel, gebakken worst, veel peterselie en wat tomaatjes. Terwijl de eerste hap door mijn keel glijd denk ik “deze ga ik jatten!”

Recept voor 1 persoon

Penne 100 gram
1 x Boerenworst rauw en ongekookt
50 tot 70 gram Gorgonzola
3 eetlepels gehakte peterselie
6 Cherry tomaatjes
Kookroom
Geraspte Parmezaanse kaas
Peper en zout

Bereiden

Neem 100 gram gedroogde penne per persoon, en kook deze volgens verpakking lekker zacht. Wil je liever iets meer penne, dan neem je ook iets meer ingrediënten. In princiepe is 100 gram penne per persoon voldoende. Neem de boerenworst en maak een snede en haal de worst uit het vel. snijdt de boerenworst in de lengte doormidden, daarna snijdt je de helften nogmaals doormidden. Van deze repen worst en snijdt er blokjes van, niet te klein. Hak de peterselie fijn en snijdt de cherry tomaatjes in kwartjes. Bewaar er 2 ter garnering. Neem 50 tot 70 gram gorgonzola en hak in kleine stukken zodat het makkelijker smelt. Wanneer je van veel kaassmaak houdt, kun je de 70 gram kaas gebruiken, maar doe voorzichtig omdat de kaas erg sterk smaakt.

Neem een kleine pan en smelt daarin wat roomboter met een scheutje olijfolie en zorg dat alles goed warm is. Bak de stukken boerenworst 4 tot 5 minuten op matig vuur. Zodra de worst gaar is en een kleurtje heeft zet je het vuur laag en doet de Gorgonzola erin. Houdt er rekening mee dat het vuur laag staat, want als de Gorgonzola te heet wordt, dan gaat het schiften. Zodra de Gorgonzola gesmolten is voeg je een flinke scheut kookroom toe en breng het geheel licht aan de kook op matig vuur. Voeg 3 eetlepels peterselie toe en breng op smaak met peper en zout. Als laatste voeg je de cherry tomaatjes toe en je saus is klaar! Proef vaak om te kijken of de saus voldoende smaak heeft van de Gorgonzola. Wil je iets meer smaak, voeg dan nog wat blokjes toe. Als laatste giet je de penne af in een vergiet en besprenkel de warme penne in het vergiet met wat olijfolie en voeg de penne in de pan bij de saus en roer goed door elkaar. Maak af met wat extra peterselie, geraspte Paremezaanse kaas en halve cherry tomaatjes als garnering.

Je Penne della cambusa is klaar! Bij dit gerecht kun je een witte wijn drinken, maar ook een zware rode wijn misstaat niet. Eet smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.